Terítéken a laktóz. Mit érdemes tudni a laktózérzékenységről?
A főbb ételallergéneket bemutató sorozatunk következő témája a laktóz.
Nézzük meg, miről is van szó, milyen tünetek esetén kell gyanakodni laktózérzékenységre, és mi a teendő!
Mi is pontosan a laktóz?
A laktóz, azaz a tejcukor az állati eredetű tejben és tejtermékekben megtalálható diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká.
Fontos, hogy számos csomagolt, feldolgozott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott adalékanyagként laktózt. Ennek ellenőrzésére mindig érdemes megnézni a termékek csomagolását.
A laktózérzékenység és főbb tünetei:
A tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz. Ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, és ez változatos emésztőrendszeri panaszokat okoz.
Legjellemzőbb tünete a hasmenés és a puffadás.
Ennek oka, hogy laktózérzékenység esetén a tejcukor vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le fokozva a haspuffadást, bélgázképződést.
Érdemes tehát laktózintoleranciára gyanakodnod, és kivizsgáltatnod magad, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jellemzően 30-120 percen belül ezeket a tüneteket észleled: hasmenés, puffadás, gyakran görcsös hasi fájdalom, hányinger.
A tünetek megjelenésében jelentős egyéni különbségek vannak. Akinél alacsony vagy teljesen hiányzik a laktázenzim-termelődés, már kisebb mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál, ahol csak kisebb mértékben csökkent a laktáztermelődés, kis mennyiség elfogyasztása még nem váltja ki a fenti tüneteket.
Mi a megoldás?
A leghatékonyabb megoldás a laktóz tartalmú összetevők kizárása a napi étkezésből.
Szerencsére manapság már szinte minden klasszikus tejterméknek megvan a laktózmentesített vagy növényi alternatívája.
A tejben található értékes összetevők pótlására a növényi termékeket gyakran külön dúsítják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például kálciummal.
Érdemes tudni, hogy a hosszan érlelt sajtok pl. természetesen laktózmentesek.
A kényelmes alternatíva:
Ha nincs időd és energiád magad kutatni a laktózmentes recepteket, válaszd a kényelmes megoldást, és rendeld házhoz a laktózmentes ételeket!
Mi, a Mindenmentes Foodnál azt valljuk, hogy minden étel információ a szervezet számára, amely hatással van a génekre, a hormonháztartásra és az anyagcserére. Ezért kulcsfontosságú, hogy pozitív vagy negatív információkat juttatunk-e a testünkbe.
Azért hívtuk életre a Mindenmentes Food-ot, hogy a dietetikus szakértő által összeállított, a főbb ételallergénektől (pl: a laktóz) mentes, minőségi alapanyagokból előállított low-carb ételeink mindig megfelelő választást kínáljanak az egészséges táplálkozás híveinek.
Nálunk levesek, főételek, desszertek valamint egy kétfogásos menü is várja a laktózmentes táplálkozásra vágyókat. A ikonnal jelölt ételek laktózmentes alapanyagokból: laktózmentes illetve növényi tejtermékekből készülnek. (pl: kókusztejszín) Sőt, találsz nálunk teljesen tejmentes ételeket is, így azokat a tejfehérjére érzékenyek is fogyaszthatják. Ezeket ikon jelöli.
Termékeink forgalmazásának megkezdését egy 1,5 éves tesztidőszak előzte meg, melynek során gondosan kiszámoltuk és beállítottuk ételeink megfelelő kalória-, ásványianyag-, vitamin és nyomelemtartalmát.
Válassz kedvedre laktózmentes ételeink közül!
Megnézem az étlapot