mindenmentes magazin
mindenmentes logo

Terítéken a laktóz. Mit érdemes tudni a laktózérzékenységről?

A főbb ételallergéneket bemutató sorozatunk következő témája a laktóz.
Nézzük meg, miről is van szó, milyen tünetek esetén kell gyanakodni laktózérzékenységre, és mi a teendő!

tejtermekek

Mi is pontosan a laktóz?

A laktóz, azaz a tejcukor az állati eredetű tejben és tejtermékekben megtalálható diszacharid, melyet a laktáz nevű enzim alakít át a vékonybélben felszívódó egyszerű cukrokká.

Fontos, hogy számos csomagolt, feldolgozott élelmiszer is tartalmaz hozzáadott adalékanyagként laktózt. Ennek ellenőrzésére mindig érdemes megnézni a termékek csomagolását.

A laktózérzékenység és főbb tünetei:

A tejcukrot lebontó laktáz enzim teljes vagy részleges hiánya laktózintoleranciát okoz. Ekkor a tejcukor nem emésztődik meg, és ez változatos emésztőrendszeri panaszokat okoz.

hasfajas

Legjellemzőbb tünete a hasmenés és a puffadás.

Ennek oka, hogy laktózérzékenység esetén a tejcukor vizet szív a bélbe és tejfogyasztást követően hasmenést okoz. A vastagbélbe jutó tejcukrot a bélbaktériumok megerjesztik, rövidláncú zsírsavakra, végül széndioxidra és hidrogénre bontják le fokozva a haspuffadást, bélgázképződést.

Érdemes tehát laktózintoleranciára gyanakodnod, és kivizsgáltatnod magad, ha tej vagy tejtermék fogyasztása után jellemzően 30-120 percen belül ezeket a tüneteket észleled: hasmenés, puffadás, gyakran görcsös hasi fájdalom, hányinger.

A tünetek megjelenésében jelentős egyéni különbségek vannak. Akinél alacsony vagy teljesen hiányzik a laktázenzim-termelődés, már kisebb mennyiségű tejtermék is okozhat panaszokat, míg másoknál, ahol csak kisebb mértékben csökkent a laktáztermelődés, kis mennyiség elfogyasztása még nem váltja ki a fenti tüneteket.

Mi a megoldás?

A leghatékonyabb megoldás a laktóz tartalmú összetevők kizárása a napi étkezésből.

Szerencsére manapság már szinte minden klasszikus tejterméknek megvan a laktózmentesített vagy növényi alternatívája.

A tejben található értékes összetevők pótlására a növényi termékeket gyakran külön dúsítják vitaminokkal és ásványi anyagokkal, például kálciummal.

Érdemes tudni, hogy a hosszan érlelt sajtok pl. természetesen laktózmentesek.

novenyi tejek

A kényelmes alternatíva:

Ha nincs időd és energiád magad kutatni a laktózmentes recepteket, válaszd a kényelmes megoldást, és rendeld házhoz a laktózmentes ételeket!

Mi, a Mindenmentes Foodnál azt valljuk, hogy minden étel információ a szervezet számára, amely hatással van a génekre, a hormonháztartásra és az anyagcserére. Ezért kulcsfontosságú, hogy pozitív vagy negatív információkat juttatunk-e a testünkbe.

Azért hívtuk életre a Mindenmentes Food-ot, hogy a dietetikus szakértő által összeállított, a főbb ételallergénektől (pl: a laktóz) mentes, minőségi alapanyagokból előállított low-carb ételeink mindig megfelelő választást kínáljanak az egészséges táplálkozás híveinek.

Nálunk levesek, főételek, desszertek valamint egy kétfogásos menü is várja a laktózmentes táplálkozásra vágyókat. A Laktózmentes alapanyagok ikonnal jelölt ételek laktózmentes alapanyagokból: laktózmentes illetve növényi tejtermékekből készülnek. (pl: kókusztejszín) Sőt, találsz nálunk teljesen tejmentes ételeket is, így azokat a tejfehérjére érzékenyek is fogyaszthatják. Ezeket Tejmentes alapanyagok ikon jelöli.

Termékeink forgalmazásának megkezdését egy 1,5 éves tesztidőszak előzte meg, melynek során gondosan kiszámoltuk és beállítottuk ételeink megfelelő kalória-, ásványianyag-, vitamin és nyomelemtartalmát.

Válassz kedvedre laktózmentes ételeink közül!

Megnézem az étlapot