mindenmentes magazin
mindenmentes logo

7 érv a cukormentes étkezés mellett

A cukor, bármennyire is megédesíti a mindennapokat, számos egészségügyi probléma forrása. Különösen igaz ez a finomított cukrokra, amit ráadásul előszeretettel kanalaznak nagy mennyiségben a félkész, feldolgozott élelmiszerekbe és a boltok polcairól leemelhető, vagy étteremben tipikusan a gyorséttermekben- fogyasztható készételekbe.

cukor

1. Ingadozó vércukorszint= éhségrohamok

A cukor, mint gyorsan felszívódó szénhidrát, hirtelen emeli meg a vércukorszintet. Az instabil vércukorszint fáradékonyságot, hangulatingadozást okozhat, nem is beszélve a cukros étel fogyasztása után nem sokkal jelentkező falási rohamról, édesség utáni sóvárgásról.

Ennek oka egyszerű: a hirtelen megemelkedett vércukorszint hatására sok inzulin termelődik, melyek gyorsan "eltüntetik" a cukrot a vérből. Az így leesett vércukorszint hamisan ismét azt jelzi az agynak, hogy szervezetünk éhezik.

2. Az elhízás egyik fő okozója

A sejtek energiaszükségletének kielégítése után fennmaradó felesleges cukrot a szervezet zsírra alakítja és a zsírszövetekben tárolja. A modernkori fejlett társadalmakban általában jóval többet eszünk, mint amennyi energiára szervezetünknek szüksége van. Ezt csak súlyosbítja a mozgásszegény életmód. A sok felesleg pedig egyenesen a zsírpárnákat gyarapítja.

3. Növeli az inzulinrezisztancia és a cukorbetegség kockázatát.

Szervezetünk inzulintermelő képessége sajnos nem állandó. Az inzulintermelő mechanizmusok bizony túlzott igénybevétel esetén "kifáradhatnak", veszítenek hatékonyságukból. A károsodott inzulinválasz pedig az inzulinrezisztencia, az pedig a II. számú cukorbetegség kapuja.

cukor

4. Kialvatlanság

A cukor lefekvés előtt fogyasztva álmatlansághoz, az pedig rossz közérzethez és a koncentrációs képesség csökkenéséhez, sőt stresszérzethez vezethet. A túlzott mértékű cukor lebontásával foglalatoskodó, majd hirtelen megéhező szervezet készenléti állapotban tartja a testet.

5.Értékes vitaminokat használ el

A cukor átalakításának és szállításának folyamatát, azaz a glükolízis irányítását számos enzim végzi, de ásványi anyagok is szerepet játszanak a folyamatban. Szerepe van többek között a magnéziumnak, réznek, a mangánnak, illetve a B1- és B6-vitaminoknak is. Már látjuk is, hogy a túlzott cukorfogyasztás miként használhatja el ezeket az értékes tápanyagokat szervezetünkből.

6. A gyerekeknél viselkedési- és tanulási problémákat okozhat

Egyre több kutatás támasztja alá azt a megfigyelést, hogy a cukros ételeket nem vagy csak ritkán fogyasztó gyerekek sokkal nyugodtabbak és jobban koncentrálnak, mint a sok cukrot fogyasztó társaik. Ez nem annyira meglepő, hiszen láttuk a felnőttekre is milyen hatással van a cukor, képzeljük csak el, minderre hogyan reagál egy fejlődő szervezet.

7. Károsítja a fogakat

Ezt gyermekkorunk óta tudjuk, de néha nem árt, ha ezt a triviális igazságot újtra eszünkbe véssük. A rossz fogak elégtelen rágáshoz, ami emésztési problémákhoz vezethet.

Mi a megoldás?

Akkor le kell mondanom az édességről?
Természetesen nem, a klasszikus, finomított cukroknak már számos alternatívája létezik, melyekkel ugyanúgy isteni édes telek készíthetőek. S a természetes cukrokról (pl: gyümölcscukor) sem kell végleg lemondani, mértékkel és napközben fogyasztva továbbra is megédesíthetik az életet.

S persze ott a Mindenmentes Food, ahol figyelünk erre helyetted is!
Nálunk valamennyi étel hozzáadott cukormentes.

Életeink édesítésére modern cukorhelyettesítőket, steviát, xilitet és eritritet használunk

Étlapunkon hozzáadott cukormentes levesek, főételek és desszertek, valamint egy kétfogásos menü is várja az egészséges táplálkozás híveit hetente megújuló kínálattal.

Megnézem az étlapot