mindenmentes magazin
mindenmentes logo

"Egyszerűbbé, izgalmassá
teszi az életet." - Interjú Cseke Katinkával (3. rész)

Cseke Katinka Az interjúnk utolsó részében Katinka megosztja velünk, miért fontos az élet minden területén, például a táplálkozás terén is a fantázia és változatosság, hogy miért fontos megkülönböztetni a mindenmentes étkezést a különféle gasztronómiai divathóbortoktól, illetőleg milyen meglepő és pozitív tapasztalatokkal gazdagodott a Mindenmentes Food ételeinek fogyasztása révén.

Említetted, hogy rohanó életet élsz, és legfeljebb hétvégén tudsz csak rendesen főzni. De mi van a hétköznapokkal? Hisz az ember folyton idő-, energia- és persze pénzszűkében van. Hogy találtál rá a Mindenmentes Foodra? Mi volt a váltás?

Most kezdek el majd tanítani drámát és játékokat egy művészeti, alapfokú iskolában. Ez Szentendrén van, vagyis nekem sok idő oda kiutazni, majd onnan visszajönni. BKV-zom, nincs kocsim, Ráadásul most kezdek majd el forgatni különböző helyeken, szóval be lesznek táblázva a napjaim. Plusz vannak még a színházi próbáim, ugyebár. A nyár után, ahogy az lenni szokott, ismét beindult a színészi élet. És azon gondolkodtam, hogy ha Pannának még össze is ütök valamit esténként, de magamnak, hogy el is vigyem, már nem marad időm.

Én folyton-folyvást mindenmentes helyek után kutatok, de sajnos gyakorta előfordul, hogy alig találok olyat, mely közel lenne ahhoz, ahol épp dolgozom.

Először azt gondoltam, tuti nem fogok találni ilyet, hogy mindenmentes. Majd egyszer csak megláttam: Mindenmentes Food. Nézem, 5 alapmentességük van: glutén-, laktóz-, szója-, cukor-, tartósítószermentes, plusz néhány más ételnél egyéb mentességek is fellelhetőek: tojás-, hús-, tej-, élesztő, mag- és maglisztmentes alapanyagok. (Egyébként a dokim azt mondta, hogy az előbb említett szója az egyik legnagyobb ellenségünk mostanság, mivel felnyomja az ösztrogént.)

Tehát, amikor mindezt megláttam, hogy itt glutén-, laktóz- és cukormentes ételek vannak, úgy voltam vele, tegyünk egy próbát. Ha én reggel megkapom az aznapi elemózsiám, akkor el tudom vinni magammal, és meg tudom melegíteni.

Csekek Katinka interjú 3. rész Amit mindig is utáltam a főzésnél, hogy folyton kitalálni, mi legyen másnap. Elvégre nem ehetem folyton ugyanazt, hanem legyen benne változatosság, játékosság. Tehát, ha ezen a héten már volt túrós tészta, sajtos tészta, kelbimbó ráolvasztott sajttal, akkor hogyan tovább? Mit találjak ki? Ha megvagyok ezzel a héttel, mi lesz a következővel? Ez egész egyszerűen megőrjített! Anyáink idejében könnyebb volt. Megcsinálták a rántott húst, a pörköltet, a nokedlit, húslevest, és ez volt egész életükben.

Úgy gondoltam, ezt profira bízom; rendelek magamnak, a gyerekemnek pedig egyelőre megcsinálom én. Aztán ki tudja, lehet, hogy később neki is innen fogom rendelni a kaját.

Szóval úgy voltam vele: oké, kipróbálom, aztán meglátjuk. Lehet, hogy isteni finom kajákat fognak letenni elém. Például egy pulykát ötféleképp elkészítenek nekem, mert ma tesznek rá gyümölcsöt, holnap sajtszószt, holnapután pedig, ki tudja? Ami a lényeg, hogy nem nekem kell törnöm a fejem, mit egyek. Ráadásul, mivel mentesen kell étkeznem, nem mindegy, hogy be tudom-e tartani. Nem mindegy, hogy ízlik-e, amit kapok. Mert sajnos volt már rá példa, hogy egy rendezvényen olyan gluténmentes tortát ettem, hogy utána szívem szerint kifutottam volna a világból, mert olyan borzalmas volt.

A mentességeken kívül volt esetleg bármilyen más kritérium, mely inspirált abban, hogy milyen ételt is rendelj?

Emlékszem, hogy mikor először rámentem a Mindenmentes Food étlapjára, nagyon tetszettek a nevek. Tudod, nekm ez is fontos, hogy megfog-e, amit olvasok, hogy van megfogalmazva. Színésznő vagyok, a kreativitásomból élek, vagyis hogy én felkészüljek egy szerepre, a fantáziámból dolgozom. Nekem pedig ez kell, és Mindenmentes Food étlapján olyan ételeket találtam, melyeket fantáziadúsnak véltem.

Vegyünk egy példát: sült hús burgonyával ez nem hangzik túl kecsegtetően, igaz?. De ha ezt olvasod: Sült csirkecombfilé nyári meggymártással, sült édesburgonya, karottával, akkor beindul a fantázia és persze a nyálelválasztás.

Emlékszel arra, mit rendeltél először? Mit tapasztaltál?

Igen, emlékszem. Rántott sajt, mandulás bundában, barnarizzsel. Mikor a gyerekem először meglátta, akkor hitetlenkedve így szólt: Mindenmentes? Tényleg? Biztos nagyon finom lehet. De nem tudott távol maradni. Míg kibontottam és enni kezdtem, keringett körülöttem, mint a macska a tejfeles bödön körül. Próbáltam kínálni, de eleinte nagyon szabódott. Aztán csak ráállt: megkóstolta, és a végét már ő ette meg. Nagyon ízlett neki.

Isteniek a husik, a sütik meg elképesztően fincsik. Ez utóbbiból sajnos a szénhidrát miatt nem sokat ehetek, de legalább hozzáadott cukortól mentesek és stiviával, eritrittel, vagy xylittel lettek ízesítve. De lehet rendelni más ételfajtákat is: levest, főzeléket, vagy tésztát, hogy csak egy párat mondjak.

Az egészben a legjobb viszont a következő volt. Mindig is mardosott a bűntudat, hogy vajon én miért nem vagyok egy konyhatündér, hogy vajon emiatt mit gondolhatnak rólam az emberek. Elvégre anya vagyok, akkor vajon miért nem főzök reggeltől estig? Hát azért nem, mert itthon sem vagyok; egész nap dolgozom. El kell tartanom a gyerekemet és persze magamat. Ide-oda rohangálok: a szinkronból a próbára, onnan a forgatásra, onnan a vidéki előadásokra. Még az elején, amikor megkaptam az első rendeléseim szépen becsomagolva, dobozban, akkor eleinte volt egy jó adag lelkifurdalásom: ezt most miért nem én csináltam? Biztos nem lehet olyan bonyolult, és rövid idő alatt megvan vele az ember. Pedig korántsem így van. Egy szimpla túróstészta elkészítése, meg egyáltalán a hozzávaló speciális (glutén- és laktózmentes) összetevők beszerzése kitesz másfél-két órát. Egy mezei túróstésztáról beszélünk.

A Mindenmentes Food változatos, sokszínű ízvilággal dolgozik, és igen, egyszerűbbé, sőt érdekessé, izgalmassá teszi az életet. Teljesen pozitív volt a tapasztalatom, és ami a legjobb, hogy elmúlt a lelkiismeret furdalásom is, amiért nem én főzök. Hiszen mindenkinek van egy szakmája: a szakács azért lett szakács, hogy olyan embereknek főzzön, mint amilyen én is vagyok. Azoknak, akik nem tudják megoldani, hogy minden nap főzzenek, akik nem tudják garantálni a változatosságot. Ehhez pedig tegyük hozzá azt is, hogy mindezt jó előre beszerzett speciális alapanyagokból.

Megrendelted, megetted, tapasztalatot szereztél. Azt kaptad, amit a weboldalon láttál, a név alapján elképzeltél?

Összességében, igen, azt kaptam, amit elvártam. Ebbe az életmódba egyébként bele kell tudni szokni. De éppen ebben a belerázódásban, ebben a tapasztalásban segít a Mindenmentes Food. Hogy az embernek egész egyszerűen ráálljon az agya: igen, most gluténmentes lisztben megforgatott rántott sajtot eszem. Döbbenetes, hisz ez tényleg olyan, mint a rántott sajt!

És amúgy rengeteg ötletet ad, hogy ha az ember hétvégén végre eljut oda, hogy főzne, vagy sütne valamit mindenmentesen, persze. Az oldal remek ötletforrás gyanánt szolgál, én mégis azt mondanám, hogy előbb mindenki rendeljen, és tapasztalja meg milyen fantasztikusan is lehet mindenmentesen főzni és enni! Mert sajnos az embereknek ma a mindenmentességről az íztelenség jut az eszébe, pedig ez egyáltalán nem így van; istenieket lehet így enni.

Azon laikus olvasóknak, akik még sosem kóstolták, Te személy szerint hogyan írnád le a Mindenmentes ízvilágot? Mit javasolsz, milyen ételtípussal kezdjék?

Kezdjék a hússal, abban nem csalódnak, hisz egy vaslapon sült csirkét, vagy egy rántott húst nem igen lehet elszúrni. Kezdje és válogasson mindenki a saját szája íze szerint, hiszen az emberek főleg húst készítenek és esznek, mégpedig nagyon sokat. Aztán, ha valakinek kedve támad kalandosabb vizekre evezni, nosza, tegyen próbát a sütikkel, vagy különlegesebb nevű ételekkel!

Magyar szemmel nézve neked a mindenmentes táplálkozás mit jelent?

Én eleinte egy divat diétának, trendnek hittem ezt az egészet. És szerintem a magyarok fele még mindig így van vele: divathóbortnak véli. Aztán, amikor valaki mégis beadja a derekát és egy hónapig csak Mindenmentes Food ételeket rendel és eszik, én garantálom: látni fogja, hogy sokkal jobban van. Igen, fogyni is fog, de én most nem erre helyezném a hangsúlyt. Felötlik majd benne: vajon miért vagyok jobban? Hát ezért: mert mindenmentes.

Anyaként és háziasszonyként, hogy látod, mennyire illeszthető be hagyományos ízvilágú magyaros gasztronómiába a mindenmentes étkezés?

Szerintem tökéletesen. A Mindenmentes Foodnál elve minden nap legalább háromféle hús rendelhető. A magyar pedig az húsevő, tehát egyből azt nézi, van-e az étlapon pecsenye, pörkölt, és rántott hús. Egyébként úgy vélem, mi magyarok már ebben is sokat változtunk, és ez nem sznobizmus. Egyszerűen már nem eszünk annyi húst, mint korábban, hisz ez is megterheli a szervezetünket. Sokkal nyitottabbak lettünk egy spenótra tojással.

Mit üzennél, mivel inspirálnád azon olvasóinknak, akik most azon tanakodnak, vajon kipróbálják-e a Mindenmentes Food ételeit, ám egyelőre még nem tudják, illetőleg nem értik, mi is ez az egész? Miért jó mindenmentesen élni?

Én azt üzenném nekik, hogy ha szeretnének lelkifurdalás nélkül enni (márpedig mi nők mindig úgy eszünk, főleg, ha sütiről, vagy vastagpaníros husiról van szó), akkor feltétlenül próbálják ki, mert a szervezetük könnyen fogja úgymond elengedni ezeket a kajákat. Próbálják ki legalább egyszer, mert egyszerűen döbbenetes, hogy mikor glutén-, laktóz- és cukormentesen eszik az ember, mégis isteniek az ízek! Döbbenet igen, ez a jó szó rá. Én a döbbenet miatt próbálnám ki, mert nincs nálam szangvinikusabb, makacsabb, nyakasabb embert a földön, aki ne ragaszkodna foggal-körömmel a megszokotthoz például a rántott húshoz. Engem szó szerint kibillentett a komfortzónámból, és ez itt a lényeg. Rávett, hogy a jól megszokott járt utat elhagyjam a járatlanért, mely, mint az kiderült, a javamra vált. Próbálják ki különösképp, ha van glutén-, vagy laktózérzékenységük. De ha nincs, akkor sem vesztenek semmit, mert már tettek valamit megelőzésért. Mert az élet oly rövid, és tényleg mindent ki kellene próbálni legalább egyszer főleg olyat, ami ráadásul egészséges.

Az interjúban felhasznált fényképeket Cseke Katinka engedélyével közöltük.

Ha esetleg lemaradtál volna az első két részről, itt és most bepótolhatod.
"Véletlenek nincsenek." - Interjú Cseke Katinkával (1. rész)
"A táplálkozással szinte minden rendbe tehető." - Interjú Cseke Katinkával (2. rész)